Skip to content

Kymmenen vuotta kultaista konsulttityötä

Apila Groupin palvelujohtaja Pirjo Rinnepelto auttaa asiakkaita ymmärtämään kiertotalouden koukeroissa, miten jätteet ja sivuvirrat muuttuvat kannattavaksi liiketoiminnaksi

Joskus kannattaa vain uskaltaa koputtaa oveen, palvelujohtajamme Pirjo Rinnepelto tietää. Reilut kymmenen vuotta sitten hän oli palannut Suomeen ja etsi paikkaansa työmarkkinoilla.

Ollessaan ystävänsä seurana yritystapaamisessa Rinnepelto näki käytävällä Apilan logon. Hänelle se osoittautui nelilehtiseksi.

”Koputin rohkeasti oveen ja silloinen toimitusjohtaja kutsui minut sisään. Juttelimme ja huomasimme, että hyöty voisi olla molemminpuolista. Sillä tiellä olen edelleen”, Pirjo naurahtaa.

Arvokkaaksi osoittautuneen rekrytoinnin teki Apila Groupin toimitusjohtaja Björn Masalin.

”Ympäristöongelmat olivat yksi niistä liiketoiminta-alueista, joihin halusimme Apilassa keskittyä. Pirjolla oli jo silloin vahvaa käytännön osaamista organisoimisesta, sekä vahva kiinnostus ympäristöasioihin opintojensa pohjalta. Nopea valinta oli helppo tehdä”, Masalin kertoo.

Lisäarvoa kiertotalouteen

Kymmenen vuotta on nykyajan työelämässä pitkä aika yhdessä yrityksessä. Tosin, kun siitä tykkää, vuodet kuluvat siivillä.

Pirjon mielestä kiertotaloudesta mielenkiintoista on alan jatkuva kehitys. Alkuvuosina Apila Groupissa työ oli ´piipunpäähallintaa´, eli asiakkaiden päästöjen hallintaa ja lainsäädännön neuvontaa. Tämä on muuttunut itsestäänselvyydeksi, nykyisin kiertotalousajattelu on osa yhä useamman valmistavan teollisuuden yhtiön arkea.

”Painopiste konsulttityössä siirtynyt siihen, miten autamme asiakkaitamme luomaan tuotteita, jotka ovat kiertotalouden näkökulmasta lisäarvoa antavia ja turvallisia.”

Kun asiakkaalla on idea, Pirjo auttaa asiakasta tunnistamaan paitsi mahdollisuudet myös riskit. Hyvä esimerkki on jäteöljyn käsittely uudelleen käytettäväksi polttoaineeksi.

”On suunniteltava, miten öljystä poistettava vesi saadaan puhdistettua niin, että se voidaan turvallisesti laskea takaisin mereen”, Pirjo antaa esimerkin työstään.

Opettavainen asianajaja

Rinnepellon uran aikana selvä muutos kiertotaloudessa on näkynyt yhteistyön tiivistymisenä. Apilan projektien koko on kasvanut. Valmistavan teollisuuden lisäksi ne myös vetävät yhteen insinöörejä, designereita, ja teknologia-asiantuntijoita yrityksen kumppaniverkostosta.

”Roolini konsulttina on olla kuin opettava asianajaja, jolla on designerin silmä. Luomme uutta, joten mahdollisuudet on nähtävä. Samalla on ratkaistava ongelmia ja pidettävä ympäristöstä tiukasti huolta.”

Asiakkaat kuvaavatkin Rinnepeltoa konsultiksi, joka ymmärtää tapaukset ja tarpeet nopeasti.

”Pirjo tekee ripeästi sen, mitä on sovittu. Hänessä on konsulttina vieläpä sellainen erikoinen piirre, että hänen tutkimuksensa ja raporttinsa ovat hyvin selkeitä ja kansantajuisia”, Suomen rengaskierrätys Oy:n toimitusjohtaja Risto Tuominen kehuu.

Tekoäly tulee myös kiertotalouteen

Koko Apila-uransa ajan Rinnepelto on tutkinut ja kehittänyt uusia toimintamalleja suomalaiseen kiertotalouteen. Siinä auttaa vilpitön innostus, joka ei ota sammuakseen.

”Juuri nyt teen paljon työtä materiaaliturvallisuuden ja tuotteistamisen kanssa. Lähivuosina myös kiertotalouden näkökulmasta tekoälyn mahdollisuudet ovat mielenkiintoisia. Se luo uusia hinnoittelumalleja ja entistä kestävämpää liiketoimintaa.”

Taitavan konsultin käsissä työkalut muuttuvat, mutta tavoite pysyy samana. Onnellinen asiakas muistuttaa siitä, että Apilan oveen kannatti koputtaa.

”Paras kiitos tulee aina asiakkaalta, sillä teemme työtämme tiiviisti yhdessä. Ja totta kai sekin tuo aina hyvän mielen, kun jokin kehittämämme tuote alkaa pärjätä.”


Pirjo Rinnepelto tuli mukaan Apila Group’n toimintaan 08.05.2008. Yhtiö onnittelee ja kiittää Pirjoa hänen merkittävästä panoksestaan yrityksen kehittämisessä.

Ilman sinua emme olisi tässä. 

Artikkelilla on 0 kommenttia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *