Skip to content

Pitkäjänteistä tuotekehitystä vai pala kakkua? Kestävä tuotekehitys ja innovaatiot olivat keskustelun ytimessä Apila Groupin isännöimässä Greenreality Networkin verkostotapaamisessa Lappeenrannassa 11.11.2021.

Tilaisuuden aluksi toimitusjohtajamme Mervi Matilainen esitteli Gepocit®-geopolymeerikomposiitin kehitystarinan kohti premium-materiaalia johdantona seuranneelle paneelikeskustelulle. Keskustelun teemana oli uuden kehitys ja käyttöönotto muuttuvassa toimintaympäristössä, ja panelisteina olivat Mervi Matilaisen lisäksi GRK Infra Oy:n  Antti Määttänen, LUT-yliopiston teollisuusprofessori Jutta Nuortila-Jokinen, sekä Lumir Oy:n tuotekehitysjohtaja Tuomas Hänninen.

Paneelikeskustelussa pureuduttiin akatemian ja liiketoiminnan rooleihin tutkimuksessa ja tuotekehityksessä. Lisäksi keskustelijat ottivat kantaa tuotekehityksen kestoon ja hintalappuun, sekä tuotekehityksessä ja innovaatiotoiminnassa tapahtuneisiin muutoksiin. Yhtä mieltä oltiin siitä, että ympäristöasioiden huomiointi on saanut yhä useamman yrityksen tuotekehityksen ja innovoinnin pariin. Toisaalta, tarve innovaatioille on aina ollut olemassa ja aina tulee olemaan. Ilmastonmuutos ja kiertotalous on ainoastaan vaikuttanut siihen, millaisia ratkaisuja innovoinnilla haetaan.

Mielipiteet sopivasta TKI vaiheen kestosta vaihtelivat ja kipakkaakin keskustelua tutkimuksen ja tuotekehityksen eroista käytiin. Joskus uusi tuote on valmis kahden viikossa, kun taas esimerkiksi menetelmien ja prosessien parantaminen, joka myös on TKI-työtä, on yrityksissä jatkuva projekti. Liiketoiminnassa tuotto on oltava aina nähtävissä, jolloin perustutkimukseen ei yrityksissä aina voida panostaa. Raja tutkimuksen ja kehityksen välillä on kuitenkin häilyvä. Ja molemmilla on paikkansa.

Keskusteluissa kiertotalous -termin toivottiin jo heitettävän romukoppaan. Todelliseen kiertotalouteen on vielä matkaa, sillä prosessien sulkemisessa on vielä työtä. Täysin suljettuja ei koskaan saa, sillä aina tuotava jotain myös ulkopuolelta. Kiertotalous on kuitenkin tapa tehdä asioita ekotehokkaammin ja kehityksen tulee jatkua siihen suuntaan. Panelistit olivat yhtä mieltä siitä, että kehitys jatkuu, kiertotalous-termillä tai ilman.

Lopuksi panelistit saivat esittää TKI-joululahjatoiveensa joulupukille. Toivelistalle lisättiin aikaa, resursseja ja onnistumista tuotekehitystyössä.

Kiitämme panelisteja mielenkiintoisesta keskustelusta ja yleisöä osuvista kysymyksistä ja huomioista!