Skip to content
Kuvassa geopolymeerikomposiitista 3D-tulostamalla valmistettu moduuli, jollaisia käytetty myös Lappeenrantaan rakennettavassa meluesteessä

Ajatuksesta todeksi. Innovatiivisen ja ketterän Apila Groupin kehittämästä, teollisuuden sivuvirtoja hyödyntävästä Gepocit® materiaalista rakennettiin meluvalli takaamaan Pontuksen koulun oppilaille opiskelurauha läheisen junaradan melulta. Projekti on yksi ensimmäisistä näin isossa mittakaavassa geopolymeerikomposiittia hyödyntävistä rakennelmista Suomessa. 

Meluvallissa on käytetty neljää erilaista kivenkaltaista geopolymeerikomposiittimateriaalia. Nämä materiaalit sisältävät erilaisia kiertotalousraaka-aineita –metsä- ja kaivosteollisuuden sivuvirtoja. Projektia varten kehitetyt materiaalit koostuvat 62–100% teollisuuden sivuvirroista. Niillä voidaan saavuttaa huomattavasti pienempi ilmastovaikutus kuin tavanomaisilla rakennusmateriaaleilla. 

”Alhaisemman hiilijalanjäljen ohella pidämme merkittävänä sitä, että tässä materiaalissa, geopolymeerikomposiitissa, voidaan hyödyntää aiemmin hyödyntämättömiä teollisuuden kiviaineksia ja tuhkaa lujissa ja turvallisissa lopputuotteissa. Samalla säästämme neitseellisen hiekan ja soran käyttöä,” kertoo Apila Groupin toimitusjohtaja Mervi Matilainen.

Apilan kehittämät Gepocit® materiaalit ovat ensimmäisiä 3D-tulostettavia geopolymeerejä Suomessa. Tämä avaa uudenlaisia mahdollisuuksia tuotteiden ja rakenteiden muotoilulle ja suunnittelulle. Pilot-hankkeen melueste koostuu sekä valetuista elementeistä, että 3D –tulostetuista moduuleista.  

Rakennusprojekti on osa Lappeenrannan kaupungin vetämää Urban infra Revolution –hanketta, jossa etsitään uusien innovaatioiden avulla näkökulmia kaupunkirakentamiseen ja alueen liiketoimintojen kehittämiseen, sekä ratkaisuja materiaalien kierrättämiseen. Mukana hankkeessa oli LUT-yliopisto, sekä useita yrityksiä ja alueen metsä- ja kaivosteollisuutta.

Apila Group kehittää materiaaleja teollisuuden tarpeisiin, lopputuotteiden vaatimukset huomioiden. 

YLE on uutisoinut Lappeenrantaan rakennettavasta meluesteestä. Lue lisää ja katso uutiset Areenasta:
15.1.2021 https://yle.fi/uutiset/3-11739852  
15.1.2021 https://areena.yle.fi/1-50659800  
22.12.2019 https://yle.fi/uutiset/3-11120182

Artikkelikuva: Kuvassa geopolymeerikomposiitista 3D-tulostamalla valmistettu moduuli, jollaisia käytetty myös Lappeenrantaan rakennettavassa meluesteessä.